Medicinsk Cannabis

medicinsk-cannabis-nyt-fotoDebatten om lovliggørelse af medicinsk cannabis fylder efterhånden godt i medierne, hvilket vi er rigtig mange, der er super glade for. Det er også på tide, at vi i Danmark åbner op for den mulighed, så mennesker der lider af en ubehandlelig sygdom, måske kan få hjælp den vej.

Men det er desværre en utrolig langsommelig proces og det er ligesom om, vi ikke rigtig kommer nogen vegne. Nogle få mennesker får i fremtiden lov til at teste, om det kan hjælpe dem, mens en masse stadig ikke får mulighed for at afprøve, om de kunne have positiv effekt af medicinsk cannabis.

I forhold til de mange forskellige sygdomme og lidelser, folk lider af, synes jeg det respektløst, at politikerne kun inviterer bestemte sygdomsgrupper til at deltage i en fremtidig forsøgsordning, mens andre må se sig tilsidesat. Det er som at gøre sig til dommer overfor, hvem der lider mest.

Jeg forstår ganske enkelt ikke, hvorfor det overhovedet er nødvendigt at begrænse sig til bestemte målgrupper. De enkelte læger, kender jo udemærker deres patienter og hvem de ikke kan hjælpe med de allerede godkendte lægemidler. Så lad det for pokker være op til den enkelte læge, om han vil tilbyde sin patient muligheden for at afprøve medicinsk cannabis – uanset hvilken sygdom eller lidelse vedkommen lider af.

.

Som mor til en ung mand på 20 år, der siden fødslen har været slemt udfordret af en svær invaliderende og indtil videre ubehandlelig epilepsi, bliver jeg SÅ frustreret og HELT vild træt af at høre på de samme tåbelige argumenter om, at der ikke skulle være tilstrækkelig med videnskabelig dokumentation for at kunne lovliggøre medicinsk cannabis som lægemiddel. Jeg behøver ingen videnskabelig DANSK dokumentation på, om det virker eller dokumentation for, hvilke bivirkninger, der kunne være. Medicinsk cannabis er gennem de sidste 10 år afprøvet i så mange andre lande at skulle der være nogle alvorlige bivirkninger heraf, så havde vi nok hørt om dem nu.

Der er jo heller ingen garanti for hverken virkning eller bivirkninger, når min søn afprøver det ene godkendt lægemiddel efter det andet, ligesom der heller ikke var nogen garanti, da han som lille barn afprøvede medicin, der kun var godkendt til voksne, fordi man endnu ikke havde tilstrækkelig med videnskabelig dokumentation for, hvordan det virkede på børn. De lægemidler var der sjovt nok ingen problemer i af afprøve…….

Så det må uden tvivl være muligt at tillade medicinsk cannabis til de mennesker, der er så syge, at de ikke kan hjælpes på anden vis. Til dem der lever med invaliderende eller dødelige sygdomme. Det behøver ikke gøres så besværligt og langsommeligt. Man kan sagtens sætte nogle restriktioner på brugen af det, så det ikke bliver udskrevet før anden behandling er afprøvet. Og jeg er helt sikker på at skulle der dukke bivirkninger op, som ikke opvejes af virkningen, så stopper folk nok med at tage det.

Min søn har afprøvet al relevant medicin i forhold til sin epilepsi. Han har været opereret i hjernen som baby, fået boret huller i kraniet og fået indført stave i hjerne i forsøget på at afklare om en ny operation, var mulig. Han har været på indgribende diæter, afprøvet en t-VNS stimulator, været til et hav af alternative behandlere, healing på Sardinien, afprøvet musikterapi og spist diverse vitaminer og mineraler. Og senest har han været igennem et tarmbakterie forsøg. Alt sammen i forsøget på at slippe af med de alt ødelæggende epileptiske anfald.

Anfald, der hver dag stjæler lidt af ham.

.

Der er mig bekendt ingen, der påstår, at medicinsk cannabis er et garanteret mirakelmiddel. Det er én mulighed. Nøjagtig som alt andet vi forældre til syge børn afprøver i forsøget på at hjælpe vores børn. En mulighed!!

Så for mit vedkommen vil medicinsk cannabis være endnu et forsøg på at finde den ene ting, der kan hjælpe min søn. Hvis det virker, er det et mirakel og så er jeg faktisk ret ligeglad med eventuelle langtidsbivirkninger heraf. For gør jeg ikke noget, vil bivirkningerne af al hans medicin og alle hans mange anfald uden tvivl være 100 gange værre end de bivirkninger nogle danske ”eksperter” gætter på, man kan få efter mange års brug af medicinsk cannabis.

Bivirkninger, som fagfolk og politikere, jo sjovt nok kan udtale sig om i samme sætning, hvor de fastholder, at der ikke er dokumentation nok. Hvis ikke der er dokumentation nok til at kunne påstå, at medicinsk cannabis hjælper nogle mennesker, så der er vel ret beset vel heller ikke dokumentation nok til at kunne påstå det modsatte……. eller for den sags skyld gætte sig til eventuelle bivirkninger.

For sammenligningens skyld kan jeg nævne nogle få af de helt almindelige bivirkninger, som min søn får af sin epilepsimedicin:

Fysisk og psykisk afhængighed, depression, bevidsthedspåvirkning, aggressivitet og irritabilitet, tale- og hukommelsesbesvær, koordinations- og gangforstyrrelser, synsforstyrrelser, konfusion, ufrivillig rysten samt træthed, hovedpine, kvalme og svimmelhed.

Og ikke at forglemme de skader som hjernen påføres efter mange år med daglige anfald.

Måske der er nogle, der nu forstår, hvorfor jeg og mange andre på ingen måde bekymrer os om, hvorvidt vores børn eventuelt skulle få nogle bivirkninger ved brug af medicinsk cannabis – altså de påståede bivirkninger som afhængighed og psykoser, som ”eksperterne” bruger i kampen mod en lovliggørelse af medicinsk cannabis, selvom de åbenlyst er ”lånt” fra den erfaring, man har fra langtidsmisbrugere af hash.

Og det er de samme folk, der arrogant ignorerer de mange års erfaring fra blandt andet Holland og Israel, hvor læger fortæller, at dem der får medicinsk cannabis slet ikke indberetter den form for bivirkninger, som danske ”eksperter” påstår man kan få af medicinsk cannabis.

Der er jo ingen tvivl om, at hvis ikke medicinsk cannabis hjælper den enkelte, så fortsætte vedkommen jo ikke med det – fuldstændig på samme måde som når man afprøver anden medicin. Jeg har for eksempel afprøvet mere end 10 forskellige lægemidler til min søn og jeg kunne da ikke drømme om at fortsætte med at give ham et lægemiddel, hvis det ingen effekt havde eller hvis han fik alvorlige bivirkninger.

Så hvis han afprøvede medicinsk cannabis og det ikke hjalp – hvorfor i alverden skulle jeg så fortsætte med at give ham det??

.

Men tænk nu hvis det hjalp ham. Tænk på hvor mange anfald han ville blive skånet for. Hvorfor skal han ikke have den mulighed?

Hans neurolog har ikke flere forslag til behandling – andet end at afprøve endnu et lægemiddel, selvom han samtidig siger, at for hver gang min søn afprøver et lægemiddel uden effekt, falder chanchen for at finde et der hjælper…….

Derfor er det ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt min søn skal afprøve medicinsk cannabis, men derimod et spørgsmål om hvornår…….

5 kommentarer til “Medicinsk Cannabis

 1. Anette

  Så i indslaget på DR her til aften? Fik selv set ca. Halvdelen, var meget spænende, specielt det med at lægerne gerne må udskrive men ingen rigtig ved det, og lægerne tør ofte ikke (hvis de ved det)… det positive er at de må hvis nogle krav er opfyldt, fangede selv kun 2 krav nemlig: 3 former for medicin afprøvet uden succes og at der skal advares skriftligt samt mundligt om mulige bivirkninger (hvorfor ikke det med anden medicin?) Lyder altså meget godt.

   
  Reply
  1. Jannike

   Ja, det var et fint indslag. Hun er den helt rette til sådan et program :-) Jeg tror egentlig godt, lægerne ved, de må – i hvert fald speciallægerne. Problemet er, at de skal tage det fulde ansvar selv og det er de nok ikke så trygge ved, når de ikke rigtig ved, hvad de har med at gøre. For mit vedkommende må de gerne fraskrive sig ansvaret og lade det være op til forældrene, om de vil forsøge sig med medicinsk cannabis – bare de vil støtte op om det med deres lægefaglige viden. Der er jo masser af forældre, der alligevel gør det selv .

    
   Reply
 2. Anette

  Ja tak lad os nu prøve det under ordnede forhold.
  sjovt som de bekymre sig om bivirkninger her… men bivirkninger af diverse midler i psykiatrien er de nærmest ligeglade med.
  har heler aldrig forstået kravet om ren dansk undersøgelse…det bliver jo kun være når de ikke vil lave dem ordentligt fordi de ikke tror på det eller frygter bivirkninger.
  tror jeg canabis ville virke på mig, næppe, men måske alligevel vil det virke på min angst… men jeg tvivler på jeg kunne blive afhængig set i forhold til hvor nemt jeg har smidt tung medicin.

   
  Reply
 3. Kathja Kingo

  Hvor har du ret! Tænk hvis vores børn kunne hjælpes? Hvorfor skal der dansk evidens til ,når der forelægger så meget fra andre lande? Kom nu Danmark, lad os stå sammen om det her!!!

   
  Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *