Får handicappede igen sparekniven at mærke….?

Regionernes økonomi 2016Et nyt folketingsår nærmer sig og når vores nye Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder sin åbningstale første tirsdag i oktober, tror jeg, vi er mange, der vil holde vejret og inderligt håbe på, at vores nye socialminister Karen Ellemann henover sommeren har fået tilkæmpet sig en plads til de handicappede i regeringens planer for det kommende år.

Kort efter valget i juni måned bragte DR et indslag om de voldsomme besparelser, som kommunerne siden 2009 har gennemført på hjælpen til mennesker med handicap. Omkring 1,7 milliarder har det specialiserede socialområde fået skåret væk.

Vi er mange, der har oplevet besparelserne på nært hold og endnu flere, der har hørt om dem i medierne og jeg er sikker på, at der er rigtig mange, der sidder med en knugende fornemmelse i maven efter, at regeringen kort før sommerferien indgik aftale med Danske Regioner om regionernes økonomi for 2016, hvoraf det fremgik, at kommunerne skal finde ekstra besparelser på 2,4 milliarder kroner (svarende til 1 procent årligt).

Godt nok tilbageførers 1,9 milliarder til kommunerne – MEN de må kun bruges til udvalgte velfærdsområder – altså de fokusområder, som regeringen ønsker en ekstra prioritering af.

Dem der ikke er så heldige at høre til regeringens fokusområder, er dem, der ender med at skulle betale prisen for de voldsomme besparelser på 2,4 milliarder!!

Da regeringen endnu ikke har defineret deres fokusområder særligt præcist, er der en overhængende risiko for, at det bliver det specialiserede område, der skal lægge ”ryg” til de massive besparelser, for de indsatser som regeringen prioriterer – borgernære serviceområder, herunder ældre, børn og folkeskole inkluderer jo ikke nødvendigvis mennesker med handicap, selvom det synes mere end noget andet område implicit at ligge i selve formuleringen ”borgernære serviceområder”.

Jeg har bare sådan en bange anelse om, at hvis ikke der kommer en meget præcis beskrivelse af hvem, der hører til de borgernære serviceområder, så ender det nok med, at det netop er mennesker med handicap, der kommer til at betale for regeringens løfter på sundhed, ældreområdet, folkeskole og børn.

Hvis den nye regering anerkender det specialiserede område som et område, der skal prioriteres, vil mennesker med handicap måske endelig kunne få følelsen af at høre til i samfundet. Det ville uden tvivl klæde regeringen at anderkende det specialiserede område som et område, der skal investeres i for at sikre så godt et afkast som muligt.

Det handler jo om mennesker, der på livstid er dømt til et liv med fysiske og psykiske udfordringer – de er ikke kortvarigt igennem systemet, som mange andre. De snuser ikke for en stund til sygehusvæsnet eller kommunen. Nej, det er mennesker, der HELE deres liv er afhængige af, at vi andre behandler dem med respekt og ligeværd. De er afhængige af, at hospitalet, lægerne, kommunen, sagsbehandleren, psykologen, læreren, pædagogen og mange andre behandler dem ordentligt og arbejder for, at de får de bedste vilkår, så de nemmere kan udstå de prøvelser, som livet har udfordret dem med.

Det er derfor ikke en borgergruppe, vi kan være bekendte at tørre besparelserne af på – de har allerede så meget modgang at skulle leve med, som andre mennesker der kun kortvarigt snuser til systemet, slet ikke forstår.

Jeg synes, at vi med årene har fået en handicappolitik, der mere fokuserer på økonomi og besparelser end på at sikre anstændige levevilkår for mennesker med handicap. Så jeg vil krydse mine fingre for, at vores nye socialminister Karen Ellemann har spidset sin albuer og står klar til at kæmpe for, at samfundets svageste borgere kan få nogle ordentlige muligheder. At hun er parat til at kæmpe for, at økonomien på det specialiserede område tænkes mere langsigtet og ses som en god investering og ikke som i dag – som en kortsigtet her og nu udgift.

Da den afgående minister Manu Sareen (R), overdrog embedet til Karen Ellemann, beskrev han hende som “hæderlig” i en sådan grad, at det er en sjældenhed i politik. Jeg håber vitterlig, at denne beskrivelse holder stik, for så er jeg slet ikke i tvivl om, at Karen Ellemann vil tage roret ved hånden og styre kommunerne med fast hånd i den rigtige retning.

.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *