Du må godt få vores invalidebil…

handicap_parkerings-skilt

“En dag da jeg var på apoteket, stod en mand med sin lille nyfødte i køen bag mig. På vej ud til bilen kom han løbende efter mig og spurgte helt forpustet, hvordan jeg kunne køre på gule plader i en bus med passagersæder i.

Jeg fortalte, at jeg havde et handicappet barn og at bilen var en invalidebil.

Hertil svarer manden med et ærgerligt udtryk. “Øv, hvor er du heldig.”

Med en høflig mine og fuldkommen mundlam satte mig ind i bilen.

Jeg har tænkt over den episode utallige gange og irriterer mig den dag i dag stadig over hans kommentar for i stedet for at blive helt paf, skulle jeg have sagt….

“Øhh, hvad sagde du? Vi kan da sagtens bytte, hvis du vil?

Jeg tager med glæde dit raske barn, dit buskort, dit kedelige liv og dit 8-16 job. Så må du godt få mit handicappet barn, vores invalidebil, mit spændende liv med indlæggelser og operationer, mit ”løntilskud fra kommunen” og alle de mange andre ”goder” der følger med, når man er så ”heldig” at få et handicappet barn.”

Det skulle jeg ha’ sagt. Hvad mon han så havde svaret??

 

Ovenstående episode er desværre ikke enestående. Bare mere grotesk fordi han var nybagt far og stod med sit lille raske barn i armene.

Flere gange er jeg blevet dyttet af holdende for rødt i et lyskryds og med tegn og fagter, blevet bedt om at rulle vinduet ned, så vedkommen lige kunne høre, om det der med sæderne i en gulpladebil.

Og udtrykket i deres ansigter, når jeg svarede tilbage, at det var en invalidebil, lyste ikke af medlidenhed og blev heller ikke efterfulgt af en undskyldning for at spørge til noget, der viste sig at være privat. Nej, deres ansigt lyste af skuffelse over, at de så ikke kunne få sådan en fin bil. At de ikke var lige så ”heldige” som mig……..

At nogle mennesker kan have så svært ved at se sig ud over deres egen situation, at manglen på situationsfornemmelse bare tager over, forstår jeg simpelthen ikke. Det er jo ikke fordi det er en gavebod, når man får et handicappet barn. Der står ikke et tagselvbord og venter på dig i kommunen.

Hvis folk bare vidste, hvordan hverdagen hos en familie med et handicappet barn eller voksen ser ud, tror jeg faktisk ikke, at der ville være særlig mange, som ville synes, det var misundelsesværdigt eller urimeligt med alle de mange ”goder”…..

Og jeg tror rent faktisk også, at kommunerne ville være mere hjælpsomme og humane, hvis de vitterlig satte sig ind i den virkelighed, vi med handicappede børn lever i.

Hvis de et øjeblik så på menneskene bag og ikke bare på tallene.

4 kommentarer til “Du må godt få vores invalidebil…

 1. Jan Matthiesen

  God artikel. Heldigvis har vi aldrig haft lignende oplevelser.
  Jeg tror nu de færreste ville bytte tilværelse selv om vi parkerer lidt tættere på indgangen.

   
  Reply
  1. Jannike

   Dejligt, at du synes om artiklen. Jeg tror nu heller ikke, at der er nogen, der vil bytte, når de tænker nærmere over det…. :-)

    
   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *